Tand aandoeningen



In de moderne tandheelkunde probeert men de eigen tanden en kiezen te behouden.

De grootste bedreigingen voor de eigen tanden zijn:

1. Caries.

 Tandbederf wordt door bacteriën en de door hen geproduceerde zuur veroorzaakt. Het zuur lost de tandweefsel  op met als resultaat een gat (caviteit), als dit niet gereinigd en gevuld wordt, kan de tandbederf zich tot de tandzenuw verspreiden met als gevolg een eventueel wortelontsteking..

2. Wortelontsteking

De Tandzenuw  is ontstoken en de ontsteking zal zich zonder wortelkanaal behandeling (of verwijdering van de ontstoken tand) uitbreiden.Met een wortelkanaal behandeling wordt de ontstoken tandzenuw verwijderd en de wortelbinnenzijde wordt gedesinfekteerd en opgevuld, op deze wijze kan de wortel behouden worden

3. Tandvleesontstekingen (Parodontitis)

Op oudere leeftijd gaan de meesten tanden verloren ten gevolge van parodontitis en niet caries..De tandvleesontsteking ontstaat door bacterien en de verkalkte tandaanslag.Niet alleen de tandvlees is ontstoken maar vaak wordt de bevestiging van de tand aan het kaakbot aangetast waardoor de tanden “los” gaan staan.Bij de behandeling van Parodontitis wordt de tandaanslag verwijderd en de tandhalsen gepolijst.

Alle drie beschreven bedreigingen van de tanden zijn met goede poetstechnieken, profesionele gebitsreining en regelmatige gebits controles te vermijden.